viral shedding on cheap generic tenormin nhs prescription, no prescription needed cephalexin, http://www.museodelnovecento.org#bupropion, viral shedding on cheap generic tenormin nhs prescription

Symptomer og utredning

Symptomer

Brystkreft er en ondartet svulst i brystområdet. Det finnes flere typer brystkreft, men de fleste utgår fra brystkjertlene. Generelt er helbredelsesmulighetene gode – utsiktene er bedre dess tidligere diagnosen stilles. Kuler og andre endringer i brystet kan også være godartet. Regelen er å kjenne sin egen kropp og være oppmerksom på forandringer.

Symptomer:

 • Kul eller hevelse i brystet
 • Kul eller hevelse i armhulen
 • Inndragning eller søk i huden på brystene
 • Brystvorte som trekker seg innover eller peker i annen retning enn det som er vanlig
 • Rødhet eller annen fargeendring av hud på brystene
 • Utslettliknende forandringer av hud på bryster eller brystvorter
 • Hudfortykkelse eller appelsinhud
 • Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten
 • Fra overgangsalder, nylig oppstått smerte i brystene

Utredning ved mistanke om brystkreft

Dersom det er mistanke om at du har brystkreft, vil legen henvise deg til spesialisthelsetjenesten for videre utredning. Utredningen er vanligvis ferdig innen 14 dager. Fra 1. januar 2015 ble pakkeforløpet for brystkreft igangsatt. Dette beskriver forventet tidsbruk for de ulike delene av forløpet, og skal bidra til å skape mer forutsigbarhet og trygghet for dem som utredes. Det er skrevet et eget informasjonsskriv til pasienter som tas inn i pakkeforløpet for utredning ved mistanke om brystkreft.

Ved mistanke om brystkreft gjennomføres det gjerne en trippeldiagnostikk. Dette innebærer undersøkelse, mammografi og prøver av selve svulsten.

 1. Klinisk undersøkelse: Legen gjør en generell undersøkelse med spesielt fokus på bryst, armhule og halsregionen.
 2. Mammografi og/eller ultralyd: Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene som kan påvise en kreftsvulst. Undersøkelsen kan også påvise svulster som er for små til å kjennes med hendene. Ultralyd er et supplement til mammografi. Dette er en avansert billedundersøkelse, spesielt aktuell hos kvinner med tett brystkjertelvev, som oftest kvinner under 35 år. 
 3. Celleprøve (nålebiopsi): En nål stikkes gjennom huden, inn i svulsten. Dette kan gjøres med en tynn (finnålsaspirasjonscytologi) eller grov (sylinderbiopsi) nål. Prøven tas for å kartlegge om svulsten består av godartede eller ondartede celler. 

I noen tilfeller kan flere undersøkelser kan være nødvendig. Dette får du informasjon om underveis. Ved sykehuset du henvises til skal det være en forløpskoordinator du kan kontakte dersom du har praktiske spørsmål om utredningen. 

Mer informasjon om brystkreft?


(Kilder: Helsedirektoratet og Kreftforeningen)
Sist oppdatert november 2015.