Hva er brystkreft?

hva er brystkreft

Brystkreft er en ondartet svulst i brystområdet. Det finnes flere typer brystkreft, men de fleste utgår fra brystkjertlene. Generelt er helbredelsesmulighetene gode – utsiktene er bedre dess tidligere diagnosen stilles. Kuler og andre endringer i brystet kan også være godartet. Regelen er å kjenne sin egen kropp og være oppmerksom på forandringer.

Symptomer:

 • Kul eller knute som kjennes i brystet
 • Søkk i huden på brystet
 • Brystvorte som trekker seg innover eller peker i annen retning enn vanlig
 • Væsking fra brystvorten, særlig om væsken er blodtilblandet
 • Kul i armhulen eller på halsen
 • Sår som ikke gror
 • Smerter i brystet
 • Eksem, rødhet med økt varme eller andre hudforandringer på bryst/brystvorten

Kartlegging ved mistanke om brystkreft

Ved mistanke om brystkreft gjennomføres det gjerne en trippeldiagnostikk. Dette innebærer undersøkelse, mammografi og prøver av selve svulsten.

 1. Klinisk undersøkelse: Legen gjør en generell undersøkelse med spesielt fokus på bryst, armhule og halsregionen.
 2. Mammografi og/eller ultralyd: Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene som kan påvise en kreftsvulst. Undersøkelsen kan også påvise svulster som er for små til å kjennes med hendene. Ultralyd er et supplement til mammografi. Dette er en avansert billedundersøkelse, spesielt aktuell hos kvinner med tett brystkjertelvev, som oftest kvinner under 35 år. 
 3. Celleprøve (nålebiopsi): En nål stikkes gjennom huden, inn i svulsten. Dette kan gjøres med en tynn (finnålsaspirasjonscytologi) eller grov (sylinderbiopsi) nål. Prøven tas for å kartlegge om svulsten består av godartede eller ondartede celler. Svar foreligger oftest i løpet av en ukes tid.

Dersom trippediagnostikk ikke avklarer om det foreligger kreft eller ikke, tas en kirurgisk vevsprøve (biopsi). Da fjernes hele kulen og sendes til patolog for undersøkelse. 


(Kilde: Kåresen, R. og Wist E. (red.) (2005). Kreftsykdommer – en basisbok for helsepersonell. Gyldendal Akademiske.
Kåresen, R, Schlichting, E og Wist, E: Brystkreft. En informasjonsbok for pasienter og pårørende.)

Sist oppdatert mars 2015.