Det finnes både løse proteser som kan plasseres i spesialtilpassede brystholdere, og proteser som kan festes direkte på brystet.

Hva er brystproteser?

Etter en brystkreftoperasjon kan man benytte brystproteser for å jevne ut brystene, hvis man ikke ønsker eller har mulighet til å få en brystrekonstruksjon. Brystproteser etterlikner et bryst i form og følelse, slik at begge brystene ser like ut under for eksempel klær og badetøy. Det finnes også delproteser, som kan jevne ut brystet hvis man kun har fjernet deler av det.

Rett etter operasjon får man ofte tilbud om en midlertidig vattprotese. Etter hvert som operasjonssåret gror kan man gå til anskaffelse av mykere og mer naturlige proteser i silikon. Disse finnes i mange ulike former og størrelser. Protesene kan klebes direkte til huden, legges løst i brystholdere eller i spesialtilpassede lommer i brystholdere. Protesene tåler saltvann og klorvann, så de kan trygt bades med.

Etter brystbevarende kirurgi eller rekonstruksjon kan man også oppleve ujevnheter eller forskjeller i brystene, som man ønsker å jevne ut. Da finnes det innlegg til brystholdere i myk silikon. Ulike størrelser, tykkelser og fasonger gjør at du kan finne en som passer til deg.

Hva dekker Folketrygden (NAV)?

Folketrygden (NAV) dekker utgifter til brystproteser og tilbehør, samt tilskudd til spesialtilpassede brystholdere. Man kan også få dekket utgifter til festeplater, vattproteser og etterlikninger av brystvorter. Flere forhandlere i Norge har godkjenning som forhandlere av brystproteser, og de fakturerer Folketrygden (NAV) direkte. Du må kun signere for at du har fått utlevert protese. Du kan fritt velge hvilken spesialbrystholder du vil anskaffe. Utgifter til kompresjonsbrystholder dekkes ikke.

Det kan bare gis stønad til anskaffelse av godkjente brystproteser.

Utgifter til hudpreparater for liming av brystproteser på huden, som salver, kremer, såper og andre rensemidler dekkes ikke.

For å få dekket utgiftene til brystproteser trenger du en rekvisisjon fra lege. Dette kan man få fra sykehuset eller fra fastlegen. Hvis du har behov for brystprotese anbefaler vi at du oppsøker en godkjent forhandler av brystproteser (apotek eller bandasjist) og tar med deg legeerklæring. Da behøver du ikke å sende søknadsskjema til NAV.

Du skal bruke søknadsskjemaet hvis:

  • Du har kjøpt brystprotese eller spesialbrystholder og skal søke om refusjon.
  • Du ønsker en bekreftelse på at folketrygden dekker utgiftene før du anskaffer en brystprotese eller spesialbrystholder

NAV har en prisliste over godkjente brystproteser og tilbehør.

All informasjon om brystproteser fra NAV finner du her.

Søknaden kan fylles inn digitalt eller sendes med post:

Søknad om stønad til brystprotese eller spesialbrystholder | www.nav.no

Prislister på brystproteser

Arbeids- og velferdsetaten inngår avtale med leverandører om levering og pris på brystproteser.

Søknadsskjemaet finner du her.

Søknaden sendes nav.anskaffelser@nav.no.

Til informasjon

Det er gjort endringer i rundskrivet til Folketrygdloven § 10-7 i - Ortopediske hjelpemidler, brystprotese, ansiktsdefektprotese, øyeprotese og parykk punkt 8.4, slik at maksimal netto pris for ny brystprotese er endret fra kroner 1400 til kroner 1500.

Hvor får jeg tak i brystproteser?

Flere apotek og bandasjister er godkjente forhandlere av brystproteser i Norge. Det stilles krav til at forhandlerne har kvinnelig betjening, egnet prøverom og et godt utvalg av proteser. Brystkreftforeningen har en liste over godkjente forhandlere av brystproteser. Om du har kjøpt brystprotesen fra andre enn de godkjente forhandlerne kan du i etterkant søke NAV om å få dekket utgiftene.

PROTESEFORHANDLERE