Tekst: Solveig Brekke Weltzien og Birgitte Harris
Foto: Birgitte Harris og privat

HjerteputeHvis du følger trinn-for-trinn-oppskriften lenger ned i denne saken, kan du sy din egen hjertepute. Orker du ikke sy, kan det hende du kjenner noen andre som vil ta på seg denne oppgaven?

Sy sammen med andre

Å sy hjerteputer sammen med andre kan være en hyggelig aktivitet, og da bidrar du samtidig med å lage et kjærkomment hjelpemiddel til noen som er blitt behandlet for brystkreft. Hvis dere er flere som ønsker å gå sammen om en sy-dugnad, kan dere ta kontakt med nærmeste lokalforening. Gå inn på linken med oversikt over Brystkreftforeningens lokalforeninger og klikk deg inn på ditt geografiske område. Der finner du kontaktinfo til din nærmeste lokalforening, som f.eks. Innlandet/Brystkreftforeningen Hamar eller Vestland/Brystkreftforeningen Bergen.

Randi Iren Skaar, hjerteputerRandi Irén Skar er én av mange frivillige som syr hjerteputer på dugnad. Hun bor i Langevåg i Møre og Romsdal og syr hjerteputer for likepersontjenesten i Ålesund. Du kan lese intervjuet med henne her. 

 

 

Bli medlem og støtt hjertepute-dugnaden!

Putt gjerne hjertet under armen og kjenn hvor mye som kjennes passe.

Slik syr du praktisk hjertepute

LaKlipp ut.g et hjerte i papp som måler ca. 30x30 cm. Tegn rundt hjertet på dobbelt stoff som ligger rette mot rette. Bruk gjerne et godt vasket avlagt dynetrekk, gardin eller annet gjenbrukstoff. Jo flere minner som kan knyttes til et retrostoff, dess bedre! Myke, utvaskede bomullsstoffer er best.

  • Klipp ut hjertet ca. 1 cm (sømrom) utenfor streken du tegnet på stoffet.  Bruk knappenåler slik at stykkene ligger godt sammen.
  • Sy med maskin på streken, men la ca. 12 cm på den ene siden stå åpen.
  • Klipp et hakk helt ned imellom toppene på hjertet, og klipp bort hjørnet nederst på hjertet (se illustrasjon).
  • Vreng hjertet og fyll det med vatt. Pass på at hjertet ikke blir for stappet og hardt. Putt gjerne hjertet under armen og kjenn hvor mye som kjennes passe.
  • Brett inn sømrommet i åpningen. Sett i knappenåler og sy sammen, gjerne med en «rød tråd». Hvilke sting du bruker er ikke så nøye. At det er sydd for hånd, og gjerne ikke helt perfekt, gjør jo puten enda mer personlig.
    (Trinn-for-trinn forklaring og illustrasjon av Birgitte Harris)

Diagram