– På tide at medisin som kan hindre tilbakefall godkjennes
Mandag avgjøres det om en brystkreftpasientgruppe med høy risiko for tilbakefall eller spredning, skal få tilgang til en medisin som kan redusere risikoen.
Foto: Gry Traaen
– En av Brystkreftforeningens visjoner er at flere skal overleve brystkreft. Det finnes en medisin som viser gode resultater på sykdomsfri overlevelse hos en pasientgruppe med høy risiko for å utvikle metastatisk (uhelbredelig) brystkreft. Derfor burde det være en selvfølge at medisinen Verzenios godkjennes, sier styreleder i Brystkreftforeningen, Astrid Langeby Kolbekk.
Medisinen som som skal opp til vurderering i Beslutningsforum for nye metoder førstkommende mandag, heter Verzenios. Formålet med behandlingen er å redusere risikoen for tilbakefall eller spredning for en pasientgruppe på rundt 220 kvinner hvert år.
I dag er Verzenios godkjent til bruk for pasienter med metastatisk sykdom. Nå håper Brystkreftforeningen at den også skal bli godkjent for en pasientgruppe som har høy risiko for tilbakefall. Dette gjelder pasienter med diagnosen HR-positiv og HER2-negativ med spredning til lymfene.
– Hvert år ser vi dessverre at det er rundt 600 mennesker som dør av brystkreft. Kan vi ved hjelp av denne medisinen minke antallet som får metastatisk brystkreft, må den innføres. Vi har ingen å miste, understreker styrelederen i Brystkreftforeningen.
Fikk avslag våren 2023
Behandling med Verzenios for denne pasientgruppen har tidligere fått avslag i Beslutningsforum. Nye metoder begrunnet avslaget med at det ikke var dokumentert en klinisk nytte som stod i forhold til prisen på legemidlet.
– Vi håper at legemiddelfirmaet nå har gitt et bedre pristilbud. Vi håper også at Beslutningsforum vurderer medisinens nytte utover de rent helseøkonomiske rammene. Hvis disse 220 kvinnene får denne forebyggende medisinen, vil mange unngå store belastninger. Vi snakker her om den enkelte pasient, men også alle hennes pårørende og arbeidsgiver. Denne medisinen vil også gi langsiktige fordeler både for helseforetakene, sykehusene og kommunehelsetjenesten, påpeker Langeby Kolbekk.
Les også: Verken brystkreftmedisinene Trodelvy eller Verzenios ble godkjent