-  Jeg ble tilbudt å ta en gentest for å finne ut om kreftformen mamma og tante døde av var arvelig.

Denne gentesten tok jeg da jeg var 25 år gammel og gentesten påviste BRCA1. Jeg fikk en gjennomgang i forhold til familiehistorikk og ulike koder som kommer frem i denne testen. Disse kodene sier blant annet noe om prognoser og ulike grep som bør tas. På bakgrunn av resultatene fra min test, bestemte jeg meg for å få barn i ung alder før jeg tok operasjon for å fjerne brystene. Jeg ønsket også prøve å amme barna mine. Dette ble to viktige mål for meg, og da jeg opererte meg hadde jeg en datter på 1,5 år og en sønn på 3 år, sier Andrea Nogva som i dag er kreftfri, stolt mamma og 34 år.

30 år og uten bryster

Andrea opererte bort begge brystene sine i januar 2015, 29 år gammel. 

- Jeg opererte meg én måned før jeg fylte 30 år, og det var en 30-årsdag pakket inn i forholdsvis mye bandasje. Jeg var akkurat ferdig med siste dose morfin og gikk rett over på et glass champagne. Det var ikke lett å være småbarnsmor og nyoperert, siden det var mye jeg ikke fikk til på grunn av operasjonen. Jeg kunne for eksempel ikke løfte barna mine eller kjøre bil, så her kom savnet av min egen mor veldig sterkt. Det å få hjelp av besteforeldre i denne situasjonen ville jo være naturlig, men den bestemoren var ikke der og savnet av henne fikk en ekstra dimensjon da jeg fikk egne barn, forteller Andrea. 

Andrea

Ofret brystene for å leve

Andrea har hatt kreften så tett på gjennom oppveksten at hun har blitt veldig vant til det som nok for de fleste er ukjent og skremmende. 

- I min oppvekst var sykdommen en del av hverdagen. Jeg var vant til både parykk og løspupp og hadde et avklart forhold til dette - på godt og vondt. Også det at komplikasjoner kan oppstå. Men mitt sykdomsbilde var vanskelig å forstå for mange. “Har du fått kreft?”  Det var ikke så lett å si til arbeidsgiver at jeg skulle bli borte fra jobben i lengre tid på grunn av en kreftoperasjon før jeg får kreft. 

Dette var vanskelig å forklare på en god måte for Andrea. Hun hadde en prognose som var veldig høyt forbundet med risiko både for å få brystkreft og eggstokkreft, og i hennes tilfelle var det en stor sjanse for å bli angrepet av en svært aggressiv krefttype. 

- Med tanke på min familiehistorikk var det ikke vanskelig for mine nærmeste å forstå valget om å fjerne brystene. Etter inngrepet var jeg borte fra arbeidslivet i cirka fem måneder. Siden det oppsto komplikasjoner og jeg måtte gjennom en uønsket hasteoperasjon tok det tid å komme seg på bena igjen. Det å fjerne brystene, mastektomi, er en stor operasjon - og mange ting kan skje både under og etter inngrepet, man får rett og slett bank!, sier Andrea. 

Tar eggstokkene når jeg fyller 35

Neste år skal Andrea ta eggstokkene. Da fyller hun 35 år. Det er kanskje ikke en like stor operasjon, men her kommer det en hormonbehandling inn siden kroppen skal i overgangsalderen, og man vet jo ikke hvordan kroppen reagerer på dette. 

- Jeg må forberede både meg selv og de rundt meg på at dette kan gå veldig fort og greit, eller det kan ta litt mer tid. Det må forklares hva jeg skal gjennom, og det er derfor det er så bra at det har blitt et fokus de siste årene på at brystkreft kan være så mye forskjellig. Det er viktig å føle seg forstått og å få lov til å være seg selv oppi det hele. 

Gentesten gjorde at jeg kunne ta kontroll

- Det valget jeg har gjort basert på gentesten ga meg kontroll over kroppen min. Her er leger og spesialister mer på sidelinjen med gode råd og anbefalinger, og jeg fikk veldig mye ansvar selv. Gentesten gir en trygghet som jeg ikke ville vært foruten, avslutter hun.