Resultatet ble en kofteoppskrift dedikert til henne. En strikkeoppskrift med mønster som symboliserer håp og gode ønsker, omsorg og kjærlighet i tillegg til sløyfen som er kreftkampens symbol.

Strikkekofte med eget design dedikert kreftsyk venninne

Kofte og diagram

Kofte og diagram. Foto: Kirstine Riis

Idéen om å lage et strikkemønster til en kofte i samarbeid med kreftsyke Kristin Storhaug fikk Kirstine Riis en natt i begynnelsen av oktober 2017. Kirstine er lærer ved institutt for estetiske fag på Universitet i Sørøst-Norge, og mens studentene jobbet med design av strikkemønster, begynte Kirstine samtidig sin egen designprosess. Det var i denne forbindelse idéen om å strikke en kofte med eget design for den kreftsyke venninnen og trebarnsmoren dukket opp. Kristin var naboen hennes og en svært kreativ person som var glad i å strikke. Kirstine hadde ikke sett henne på en stund og var litt bekymret for hvordan det gikk med henne. 

- Jeg var kanskje preget av at det var oktober og tiden for Rosa Sløyfe. Det er jo et sterkt fokus på dette på denne tiden av året. Derfor kontaktet jeg Kristin Storhaug en dag og spurte om hun hadde lyst til være med på å lage et design til en kofte. Både Kristin og jeg ønsket å få oppmerksomheten over fra sykdommen hennes til noe kreativt og skapende, sier Kirstine.

Koften ble strikket på dugnad

Dessverre ble Kristin fort verre etter at de var i gang med å utvikle idéen. Kirstine var faktisk i den lokale garnbutikken og valgte farger for strikkeprøver til koften da hun fikk en sms fra sin kreftsyke venninne. Det viste seg at det ikke lenger var håp for å bli frisk og nå gjenstod kun pallativ behandling for Kristin Storhaug. Derfor hastet det med å få strikket ferdig koften slik at Kristin fikk se og bli enig om det endelige designet.

- Kristin strikket selv på koften i starten. Hun ble mer glad for å få en pose med garn enn en blomsterbukett. Det å kunne være kreativ og skape noe var veldig givende for henne, forteller Kirstine Riis. 

Etterhvert klarte ikke Kristin å strikke mer selv, men da mobiliserte venninnene hennes og gjorde ferdig koften på dugnad. Strikketøyet ble rett og slett sendt fra dør til dør. Én tok ansvaret for å strikke ferdig en arm, andre lot bolen gå på omgang og strikket noen border hver. Til slutt var koften ferdig som et felles prosjekt i venninnegjengen, og Kristin fikk bruke koften selv de siste ukene før hun gikk bort i desember 2017. 

Et strikkemønster med mye symbolikk

Kreftsløyfer i ulike farger

Kreftsløyfer i ulike farger. Foto: Kirstine Riis

Etter sommerferien i 2018 satt Kirstine sammen med tre venninner og kollegaer i lunsjpausen på jobb. De er alle lærere på USN Campus Notodden. 

- Vi møttes egentlig i lunsjen for å diskutere strikkemønster, og da tok vi utgangspunkt i mønsteret til Kristins kofte og begynte å jobbe videre med dette. Vi har brukt de samme elementene hele veien, men har jobbet på ulike retninger som til slutt endte med dagens kofte. Vårt ønske var å lage et mønster som kunne deles med andre slik at flere også kan strikke den, sier Kirstine Riis.  

Med kreftsløyfen som et naturlig element

- Symbolikken i mønsteret på koften er tung. Kreftsløyfen ble et naturlig mønsterelement som symbol på kreftsaken og kampen mot kreft. Kristin hadde brystkreft og derfor strikket vi rosa sløyfe til henne, men det er mange ulike krefttyper og vi ønsket at alle som er rammet av kreft skal kunne bære denne koften. Hjertene i mønsteret står selvsagt for kjærlighet og omsorg, mens firkløvere illustrerer håp og gode ønsker. Det er også en symbolikk i at jeg ofte leverte nettopp firkløvere på døren til min kreftsyke nabo, fortsetter Kirstine. 

Designet ble lansert 12. september

Nå er designet på koften helt ferdig og det ble lansert i den lokale strikkebutikken på Notodden den 12. september i år. Det er også laget en nettside som forteller om prosjektet og her kan man laste ned oppskriften gratis. Nettsiden heter https://designmedhjertet.usn.no Kanskje kommer det også flere produkter med samme design etterhvert. Både pulsvanter og pannebånd er kladdet..

- Vi gjør dette for å hedre minnet om Kristin og gi andre mulighet for å gi tilsvarende omsorg til nære og bekjente i samme situasjon. Dette er helt i Kristin sin ånd og etter hennes filosofi. Det ville være stort for oss og familien til Kristin dersom denne strikkeoppskriften kan bety noe for flere, og vi vet at mannen og familien hennes ser mye glede i det arbeidet vi har gjort, sier Kirstine Riis til slutt.