– Kreft er ikke en OL-gren
– Jeg blir litt frustrert når så mange bruker ordlyden «tapte kampen mot kreften», skrev Jill Nilsen på Facebook. Brystkreftforeningen har fått lov til å dele teksten her.
Leserinnlegg: Jill Nilsen
Illustrasjonsfoto: Rachel Lees/Unsplash
Jeg blir litt frustrert når så mange bruker ordlyden «tapte kampen mot kreften». Visst er det en kamp, men man blir da ikke en taper – eller skal føle seg som en taper – selv om kreften overtar kroppen.
Tre sterke, livsglade damer jeg har hatt i livet mitt har dødd av kreft, men de har ikke tapt. Legevitenskapen har ikke kommet langt nok til at de overlevde. De døde av kreft, og den kampen de var med på, det var utenfor deres kontroll, så de tapte ikke.
Fortjener honnør
Disse damene, og alle andre som ikke overlevde denne sykdommen, fortjener ikke frasen «tapte kampen». De fortjener all honnør for at de holdt ut, var positive og gode til siste stund, selv om de forsto at de uheldigvis fikk en sykdom legevitenskapen enda ikke kunne kurere. Ja, de mistet livet, men de tapte ikke en turnering de ikke var kvalifisert for å vinne. Det var ingen påmelding til denne kampen, derfor har de ikke tapt.
I mine øyne er de helter, som sto løpet ut. Ikke tapere!
Kanskje vi alle kan gjøre en innsats å forsøke å endre dette uttrykket? Kanskje vi kan kalle en spade for en spade, og si at de døde av kreft?
Sånn, da var det sagt. Måtte bare få luftet det.
Jill Nilsen