Ny forskning: – Røyking før første fødsel øker risikoen for brystkreft
– Man har ikke trodd at røyking var farlig med tanke på brystkreft, men det er det. At det i tillegg er spesielt farlig for unge damer, er ikke godt kjent og derfor oppsiktsvekkende, sier lege Eivind Bjerkaas til Universitetets nettsider.
Bjerkaas' doktorgrad dokumenterer ifølge nettsidene at røyking før første graviditet øker risikoen for brystkreft. Dette har sammenheng med at et kvinnebryst ses på som umodent helt frem til første amming.
I perioden fra første menstruasjon til første fødsel, er kvinnebrystet spesielt sårbart mot giftstoffene som er i røyk.
– I mikroskop kan man se at cellene i kvinnebrystet har en høy aktivitet helt frem til første amming. Brystet er under utvikling, celledelingen går fort, og hvis man da utsetter seg for giftstoffer, kan ting fort gå galt, sier Bjerkaas.
Legen har siden 1970-tallet fulgt 300.000 kvinner i sin forskning. Der sammenlignet han blant annet før første graviditet med dem som ikke røyket. De kvinnene som hadde røyket, hadde 15 prosent sjanse for å få brystkreft senere i livet.
– 15 prosent høres kanskje ikke så mye ut, men med tanke på at brystkreft er av den vanligste krefttypen for kvinner, med 3000 nye diagnoser årlig, så betyr dette ganske mye, mener Bjerkaas.
– Samtidig ser vi at de som røyker etter at de har fått sitt første barn ikke har økt risiko for brystkreft, sier han.
Les mer på Universitet i Tromsøs nettsider ved å klikke her.