Tekst: Solveig Brekke Weltzien
Foto: Gunn Gravdal Elton og privat

Ellen Harris Utne innledet den tverrfaglige konferansen om fatigue hos brystkreftoverlevere som avsluttes i dag. Brystkreftforeningens styreleder fortalte om at hun fikk brystkreft i 2013 og hadde 10 måneders behandlig. Fra 2017 har hun vært ufør.

- Veien min har vært lang. Jeg prøvde å gå tilbake til jobb etter at behandlingen og rehabiliteringen var over, men etter noen uker var kroppen min så sliten at jeg trengte en time out, fortalte hun. 

Hun hadde en krevende jobb og en sjef som ikke hadde erfaring med ansatte som skulle tilbake i jobb etter en kreftbehandling. Her har Norge fortsatt en lang vei å gå, adresserte styrelederen, som pekte på at det er mange brystkreftoverlevere som ikke har kapasitet til å jobbe fullt, men som likevel ønsker å jobbe.

Fatigue

Utne fortalte om "fatigue-trollet" som har fulgt henne etter at hun avsluttet kreftbehandlingen sin. 

 - Det er fatigue-trollet som er sjefen. Trollet gir meg migrene, jeg blir svimmel, hele kroppen verker og jeg blir sensitiv mot lys og lyd. Han stjeler energien min og jeg blir deprimert, skrev hun på Facebook for 7 år siden. Dessverre har lite endret seg siden den gang, fortalte hun åpenhjertig til tilhørerne i salen. 

- Det har vært mye fokus på den høye andelen brystkreftoverlevere, men nå må vi begynne å snakke om alle de unge kvinnene som får brystkreft tidlig i livet, oppfordret hun. 

Hvert år øremerker Brystkreftforeningen og Kreftforeningen millioner av kroner som skal gå til brystkreftforskning. Et av forskningsprosjektene ledes av Terje Alræk, som forsker på bruk av akupunktur mot fatigue hos brystkreftoverlevere. 

Han understrekte at studien skal undersøke om akupunktur er effektivt mot både kreftsymptomer og bivirkninger som følge av kreftbehandling. Primært skal man undersøke om akupunktur har noen effekt mot fatigue. Sekundært blir det undersøkt om akupunktur kan lindre plager som angst, depresjon, smerte, søvn, søvnløshet og hetetokter.

Det er fortsatt mulig å melde seg på studien, da prosjektet ble utsatt på grunn av smittevernshensyn under koronapandemien. Du kan lese mer om studien her