Hetetokter og stivhet

– Det motiverende ved behandlingen er at det forebygger ny kreft. Det er tross alt godt at det finnes behandling. Det blir spennende med forskning framover, om hva som virker for hvilken type kreft. 

– Det mest krevende er de kjente bivirkningene og at vi må leve med det i fem år. Jeg plages av hetetokter, stivhet i store og små ledd, verking i fingre og tær og dårlig søvn i perioder.

Kjersti

Hindre tilbakefall

– Min motivasjon for å fortsette med behandling, er å hindre tilbakefall.

– Jeg ble forespeilet fem til ti år på antihormoner. Jeg startet på Tamoxifen, og begynte med Letrozol i fjor. Jeg har stive ledd og muskler, men trener. I tillegg har jeg tørre slimhinner og redusert libido, men har Remisoft og vibrator. Jeg har også redusert søvnkvalitet, hetetokter og er pre-beinskjør.

Dina

Bli medlem

 

Dårlig nattesøvn

 – Motivasjonen er den forebyggende effekten behandlingen skal ha.

– Det mest krevende er alle hetetoktene som medfører dårlig nattesøvn, samt noe stivhet i ledd.

Katharina

Holder ut 

 

– Jeg er redd for tilbakefall og har troen på at risikoen for tilbakefall er liten hvis jeg fortsetter på denne behandlingen. Jeg holder ut disse smertene i stedet for å få kreft igjen.

– Jeg har muskel- og skjelettsmerter, stivhet i fingrene og ellers i kroppen, søvnproblemer, vektøkning og høyt blodtrykk. Jeg blir fort sliten og klarer ikke gå lange turer.

Marianne

Nedstemt

– Å forebygge tilbakefall er min motivasjon.

– Det mest krevende er bivirkninger som leddsmerter og nedstemthet.

Tove 

Byttet hormonbehandling

 

– Min motivasjon til å fortsette er kun å få en smule beskyttelse mot tilbakefall. Jeg håper å kunne orke noen få måneder til, men jeg kommer ikke til å klare hverken fem eller ti år.

– Jeg har så enorme bivirkninger at det går utover både aktiviteter og et sosialt liv. Det hjalp noe da jeg byttet til en annen type hormonbehandling.

Eli

Les mer om antihormonell behandling

Trenger mer fakta om effekt

– Jeg leter etter forskning som kan bekrefte at denne behandlingen er helt nødvendig. Leste en amerikansk studie om at det var 40 % bedre sjanse for å unngå tilbakefall med Letrozol, men det er få norske studier. Skulle ønske at vi fikk mer fakta om risiko og effekt av medisin. Da hadde det blitt lettere å godta medisinering.

– Jeg er blitt tynnere i håret, huden eldes raskere og kroppen er stiv og verkete. Jeg er depressiv, nedstemt, irritert, søvnløs, tørstere og har tørre slimhinner. Dessuten er jeg mer sulten og hol, jeg spiser oftere, er glemsk og pratsom. Jeg er også mer tungpustet, og det verste er treg mage, i tillegg til psyken.

Kari 

Savner å gå på ski

 

– Troen på at behandlingen virker og at jeg ikke får tilbakefall motiverer meg.

– Det har vært en overraskende negativ opplevelse. Jeg har leddsmerter og stivhet. Vanligvis elsker jeg å gå på langrennsski om vinteren, men nå klarer jeg ikke det. Jeg ble ti år eldre i løpet av kort tid.

Inger

Vil heller ha smerter enn ny runde med kreftbehandling

 – Jeg har blitt veldig redd for tilbakefall, og vil heller ha smerter enn en ny runde med kreftbehandling.

– Det mest krevende er muskelsmerter og stivhet, som er like ille hver dag.

Inger-Lise

Stabilt

 

– Jeg gikk på Letrozol i fem år, men fikk spredning til lunge halvannet år etterpå. Jeg har gått på Letrozol (sammen med Ibrance), som har holdt spredningen ganske stabil i fem og et halvt år nå.

– Bivirkninger er stive ledd og muskelsmerter.

Eva

Holder ut fordi legen min sier det er verdt det

– Min motivasjon er å forhindre tilbakefall. Jeg spør legen ved hver kontroll om det er verdt det, og det er det hun sier, så da holder jeg ut.

– Det som er mest krevende er leddsmerter og stive ledd.

Solfrid 

Ja takk

 

– Om dette forebygger tilbakefall, så ja takk gjerne de neste fem årene.

– Jeg har gått opp i vekt og har vonde ledd.

Anne

Min motivasjon er å unngå spredning

– Min motivasjon er å unngå spredning.

– Jeg har muskel- og nervesmerter, søvnproblemer, vektøkning og føler meg nedstemt.

Randi 

Har ikke bivirkninger

 

– Motivasjonen min er håp og troen på Gud, og å forbygge tilbakefall.

– Jeg har ikke bivirkninger og er bekymret for om det er medisinen som ikke virker, og tenker mye på det.

Selam