BrystkreftDa jeg fikk brystkreft, var redsel den følelsen som var sterkest. Dette var utenfor min kontroll og redselen for å ikke få være der for jentene, beskytte dem og se dem vokse opp, var nesten uutholdelig.

Tekst: Regine Nagelsen
Foto: Privat


Det var bare tilfeldigheter som gjorde at jeg kjente den lille kulen i øvre del av brystet mitt for et år siden. Systematisk sjekk av brystene var jeg dårlig på. Jeg var jo så ung, og på ingen måte i risikogruppen. Det var også tilfeldigheter som gjorde at jeg allerede hadde time hos fastlegen to dager etter at jeg kjente kulen.

Jeg var på ingen måte nervøs da jeg gikk inn til timen ved BDS (Brystdiagnostisk senter). Jeg kjente flere som hadde vært der med helt ufarlige kuler tidligere, og nå skulle jeg bare en rask tur innom for å få bekreftet at det også gjaldt meg. Mammografi ble etterfulgt av ultralyd og biopsi. Legen sa det rett ut. Det var viktig at jeg forberedte meg på at prøven han tok av kulen kunne vise kreft. De ville i så tilfelle ringe meg. Så alt fint ut ville jeg få et brev i posten. Den neste uken skulle magen slå salto hver gang telefonen ringte. Telefonen ringte på ettermiddagen, 14. september 2021.

Mammografi ble etterfulgt av ultralyd og biopsi. Legen sa det rett ut. Det var viktig at jeg forberedte meg på at prøven han tok av kulen kunne vise kreft.

Heldigvis tidlig ute

Etter en kreftdiagnose går alt så fort. Det er litt som på film (som var mitt eneste referansepunkt til kreft på dette tidspunktet). Det er så mye følelser. For meg var redsel den følelsen som var sterkest. Redsel og maktesløshet. Dette var utenfor min kontroll og redselen for å ikke få være der for jentene, beskytte dem og se dem vokse opp, var nesten uutholdelig.

Noen uker senere satt jeg på et møte og fikk vite at kulen var av den aggressive typen, såkalt trippel negativ.

Noen uker senere satt jeg på et møte og fikk vite at kulen var av den aggressive typen, såkalt trippel negativ. Det var bare å hente frem kampviljen, for nå skulle jeg ut på den tøffeste og viktigste reisen noensinne. Hadde jeg ikke kjent kulen i brystet helt tilfeldig en kveld et år tidligere, ville høy celledeling gitt kulen fritt spillerom til å vokse og etter hvert spre seg. Det fikk den heldigvis ikke tid til …

Rosa sløyfeJeg måtte selvsagt være med i Rosa sløyfe-løp. Norge farges rosa i oktober for å skape økt oppmerksomhet rundt brystkreft, og i år som i fjor er temaet for Rosa sløyfe-aksjonen tidlig oppdagelse. Jeg er så takknemlig for at brystkreften min ble oppdaget tidlig.

Møt opp til timen!

Å følge Mammografiprogrammet og gå til oppsatte timer er et viktig tiltak for å oppdage brystkreft tidlig! Men hva med alle under 50 år som ikke blir inkludert i Mammografiprogrammet på mange år enda? Det å bli kjent med egne bryst – både hvordan de ser og kjennes ut og å ta selv de minste endringer på alvor, kan faktisk redde livet ditt!

BrystkreftTa vare på øyeblikkene! L I F E - the greatest journey you will ever be on.