Mammografi

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene, og det kan være ulike årsaker til en mammografiundersøkelse. I Norge inviteres kvinner mellom 50 og 69 år til mammografi hvert annet år. Du kan også få henvisning til mammografi av din fastlege dersom det er medisinske grunner til at du trenger undersøkelse.
Om Mammografiprogrammet
I Norge inviteres kvinner mellom 50 og 69 år til mammografi hvert annet år. Mammografiprogrammet er i regi av Kreftregisteret og målet med programmet er å oppdage brystkreft tidlig slik at flere overlever og behandlingen blir så skånsom som mulig. En mammografiundersøkelse kan avsløre svulster som er for små til at kvinnen selv kan kjenne dem. Deltakelse i programmet kan redde kvinner fra og dø av brystkreft. Hvert år undersøkes i overkant av 200 000 kvinner gjennom Mammografiprogrammet, og det påvises brystkreft hos om lag 1000 -1200 av disse. Kreftregisteret har en oversikt som viser når kvinner kan forvente å motta sin første invitasjon.
Endre eller avbestille time?
Ønsker du å endre eller avbestille timen din i Mammografiprogrammet, eller lurer du på når du vil få svar på mammografiundersøkelsen, er det brystsenteret som skal kontaktes. Her finner du ditt lokale senter for Brystdiagnostikk.
– Hvordan foregår mammografi?
Selve undersøkelsen innebærer at du kler du av deg på overkroppen og står foran et røntgenapparat. Brystet plasseres deretter i røntgenapparatet og komprimeres mellom to plater. Dette kan være litt ubehagelig, men kompresjonen varer bare noen sekunder og er helt nødvendig både for å gi god bildekvalitet og lav stråledose til brystet. Kompresjonen er ikke skadelig for brystvevet. Selve bildetakingen tar fem til ti minutter. Undersøkelsen krever ingen spesielle forberedelser.
Filmene under viser hvordan en typisk mammografiundersøkelse gjennomføres i Mammografiprogrammet. Ønsker du å se filmen med teksting på norsk, engelsk, ukrainsk, urdu eller arabisk, kan du se den her.
– Hvor tar man mammografi, hva koster det og hvor lang tid tar det før man får svar?
Undersøkelser i regi av Mammografiprogrammet gjøres ved Brystdiagnostiske sentre som finnes flere steder i landet. Du mottar invitasjon per post eller i din digitale postkasse, og du kan selv ta kontakt med ditt Brystdiagnostiske senter og bytte time hvis du har behov for det. Når du deltar i Mammografiprogrammet, betaler du en sum, en pasientbetaling, som per februar 2022 er på kr 287 og du dekker selv eventuelle reiseutgifter. Svar på undersøkelsen i Mammografiprogrammet mottar du vanligvis etter 2 – 4 uker per post eller i din digitale postkasse.
– Hvilken aldersgruppe inviteres til mammografi?
De fleste europeiske land tilbyr organisert mammografiscreening til sine innbyggere. Aldersgruppen 50 – 69 år er inkludert, fordi dokumentasjonen som viser at organisert mammografiscreening reduserer dødelighet av brystkreft er sterkest for denne aldersgruppen. De fleste land, i likhet med Norge, inkluderer kvinner i alderen 50 – 69 år, mens noen land inkluderer kvinner i yngre og eldre aldersgrupper. Nyere dokumentasjon i regi av EU og WHO har vist at organisert screening også kan være fordelaktig for kvinner i alderen 45 til 49 år og 70 til 74. Kreftregisteret mener derfor at en utvidelse av aldersgrupper bør drøftes og vurderes av norske helsemyndigheter, noe Brystkreftforeningen selvfølgelig stiller seg bak. Les Kreftregisterets utfyllende artikkel om temaet.
– Hvor kan jeg finne mer informasjon?
Her finner du informasjonsmateriell som brukes i Mammografiprogrammet.
På Kreftregisterets nettsider finner du også informasjonen fra Mammografiprogrammet på nordsamisk, arabisk, engelsk, polsk, somali, urdu, ukrainsk, samt illustrerende plakater. Les om Mammografiprogrammet på flere språk her.
Kilde: Kreftregisteret
Brystkreftforeningen anbefaler deltakelse i Mammografiprogrammet
Brystkreftforeningen anbefaler kvinner å delta i Mammografiprogrammet. Resultater av en stor, nyere studie i regi av Kreftregisteret, viser at blant kvinner som får tilbud om å delta i Mammografiprogrammet er brystkreftdødeligheten redusert med om lag 20%. For de som deltar er dødelighetsreduksjonen redusert med ytterligere 10-20%. Å delta i Mammografiprogrammet er naturligvis frivillig og du kan velge og avstå.
Kreftregisteret har utfyllende informasjon om invitasjonen, om selve undersøkelsen og om fordeler og ulemper ved deltakelse i programmet.
Hvordan får du henvisning til mammografi utenom Mammografiprogrammet?
Henvisning til mammografi får du hos din fastlege, dersom du har en kul eller andre symptomer på brystkreft. Dette kalles for klinisk mammografi, eller mammografi av medisinske grunner.
Når du bli henvist til klinisk mammografi vil en lege undersøke begge brystene og nærliggende lymfeknuter. Deretter gjennomføres mammografi og evt andre billedundersøkelser, og mest sannsynlig vil en vevsprøve bli tatt.
Henvisning til mammografi kan gis:
- Ved mistanke om brystkreft grunnet symptomer
- Dersom det er økt risiko for brystkreft grunnet arv
- I forbindelse med årlige kontroller etter en brystkreftdiagnose
Kilde: Kreftregisteret og Kreftforeningen.