– Hadde aldri hørt om at menn kunne få brystkreft
Oddvar visste ikke at menn kunne få brystkreft. Han etterspør bedre informasjon og likt tilbud for menn over hele landet.
Tekst: Solveig Brekke Weltzien
Foto: Privat
Oddvar kjente at han hadde en kul i brystet og dro til legen for en sjekk. Han ble sendt til en ultralyd, men fikk beskjed om at det ikke var noe, og det ble heller ikke tatt noen prøver.
– Jeg kjente jo noe, det var derfor jeg gikk til legen. Jeg hadde aldri hørt om at menn kunne få brystkreft, og ante ikke hva det kunne være, forteller han.
Etter et års tid begynte han å få vondt under armen og oppsøkte legen igjen.
– Hun sendte meg til ultralyd, og da gikk det kjapt. Jeg tok ultralyd en mandags formiddag, og de ringte fra legekontoret mandag ettermiddag og sa jeg hadde fått time dagen etter. Så ringte de fra sykehuset og satte opp en time der også, før jeg hadde rukket å komme meg på legekontoret, sier han.
– Hva tenkte du da du fikk brystkreftdiagnosen?
– Man svartmaler situasjonen først. Men så ble jeg vant til tanken og stolte på legen, sier Oddvar.
Reaksjoner på brystkreften
– Hva slags reaksjoner har du fått fra andre når du forteller at du har hatt brystkreft?
– Går det an? er det mange som spør. Det er få som har hørt om at menn kan få brystkreft. Folk har ikke spurt så mye rundt det, annet enn at de blir sjokkert over at jeg har fått diagnosen, forteller han.
Jeg hadde aldri hørt om at menn kunne få brystkreft, og ante ikke hva det kunne være. Men skjønte at det var noe galt når det gikk så fort.
Oddvar opplevde at han ble tatt på alvor av legen hele veien og roser henne for god oppfølging.
– Jeg har kun positiv erfaring med legen. Det gikk slag i slag og oppfølgingen har vært helt topp. Jeg fikk cellegift før operasjonen, og så hadde jeg 25 strålinger etterpå, forklarer Oddvar.
FACEBOOK-GRUPPE FOR MENN MED BRYSTKREFT/GENFEIL
Han forteller at det gikk for så vidt helt greit å få behandling sammen med en gjeng med kvinnfolk, for de visste jo ikke hva slags kreft han hadde.
– Det var verre da jeg skulle på mammografi. Da satt jeg som eneste mann på venterommet sammen med mange andre kvinner, minnes han.
Menn og brystkreft
- I 2020 fikk 31 menn diagnosen brystkreft
- Brystkreft hos menn arter seg på samme måte som hos kvinner og behandles i utgangspunktet etter de samme prinsipper.
- Det vanligste symptomet er en kul nær sentrum av brystet, tett opp til brystvorten. (Dette utelukker imidlertid ikke at svulster også kan oppstå et stykke unna brystvorten.) Det er viktig at slike kuler ikke bagatelliseres som fettkul, muskelknute eller lignende uten nærmere undersøkelse. Andre symptomer kan være at brystvorten trekker seg innover, sår på brystet som ikke vil gro og hovne lymfeknuter i armhulen.
- Genfeil på BRCA1 og BRCA2 er arvelig, og både menn og kvinner kan bringe dem videre til sine barn. Det høker risikoen for å utvikle brystkreft og eggstokkreft og kan gå i arv i mange generasjoner. Også de som ikke har hatt brystkreft, kan være bærere av genfeilen. Arv spiller en rolle i om lag 20 % av brystkrefttilfeller hos menn.
- Brystkreftforeningen har oppdatert informasjonen om Menn og brystkreft. Prosjektet er et samarbeid med Kreftomsorg Rogaland og innebærer også at informasjonsbrosjyren om Menn og brystkreft snart kommer i ny drakt.
Bivirkninger gir dårligere livskvalitet
– Fikk du nok informasjon om eventuelle bivirkninger?
– Jeg tenkte det var greit å ikke vite så mye, så jeg ønsket ikke å høre om bivirkningene på forhånd. Men jeg har sluppet utrolig heldig unna, og hadde ingen alvorlige bivirkninger. Jeg mistet jo håret, men det er bare bagateller. Etterpå har jeg slitt med væskeansamling i brystet, og jeg har måttet drenere noen ganger, forteller Oddvar.
Han skal gå på antihormonell behandling i fem år.
– Jeg har noen plager forbundet med behandlingen, og den gir meg bakoversveis. Det er ingen tvil om at bivirkningene går utover livskvaliteten min. Det er mange ganger man får lyst til å kutte den ut, men jeg gjør jo ikke det. Men selv om det er krevende å gå på denne behandlingen, kan jeg ikke tillate meg å gjøre noe annet enn det legene anbefaler, understreker han, og legger til at det hadde vært vanskelig å takle at kreften kom tilbake på grunn av at han hadde avsluttet behandlingen for tidlig.
Det er ingen tvil om at bivirkningene av den antihormonelle behandlingen går utover livskvaliteten min. Det er mange ganger man får lyst til å kutte den ut. Men jeg gjør jo ikke det.
– Hvordan opplevde du å få en «kvinnesykdom» som svært få menn rammes av?
– Jeg har ikke noe problem med å si at jeg har hatt brystkreft, men det kan være andre synes det er ubekvemt på grunn av reaksjoner fra omgivelsene. Man får jo store øyne. Jeg har spøkt det vekk litt, og det hjelper, forteller han.
Mangelfull informasjon
At brystkreft først og fremst rammer kvinner, er noe han har merket i forbindelse med informasjonen han har mottatt. Da han fikk utlevert en informasjonsperm på sykehuset, var denne basert på kvinner og brystkreft.
– Det gjør at du ikke føler deg noe smartere. Man har ikke behov for å lese om livmorkreft og menstruasjonsplager, sier han og sukker.
Det var verre da jeg skulle på mammografi. Da satt jeg som eneste mann på venterommet sammen med mange andre kvinner.
Oddvar savnet informasjon som omhandlet menn og brystkreft. Dette ble ikke nevnt på sykehuset en gang, minnes han. Fokuset var på hva slags behandling man skulle få. Han tror det blir litt tilfeldig hvor mye informasjon man får, og hvordan man får informasjon og hjelp til behandling.
– Det er nok litt avhengig av hva du gjør ut av det selv. Jeg har vært heldig og har blant annet hatt gode samtaler hos Kreftomsorg Rogaland (se faktaboks nederst i saken). Jeg har også vært på flere rehabiliteringsopphold og fått god hjelp både på Montebellosenteret og LHL-klinikkene Nærland, selv om det hadde vært fint om disse plassene også hadde hatt informasjon om menn og brystkreft, sier han.
Oppdaget brystkreften på mammografi
Han har hatt stor glede av treningstilbudet ved Kreftomsorg Rogaland (se faktaboks lenger ned). Han setter pris på det unike tilbudet og at han får treffe andre i samme situasjon. Selv om han føler seg heldig som bor i en region med mange gode tilbud, tror han oppfølgingen varierer mye på landsbasis og mener det ikke burde være slik at hjelpen du får avhenger av hvor i landet du bor.
– Det hadde vært fint å få informasjon om mulighetene som finnes der ute, så man slipper å være detektiv for å finne ut av noe, understreker han.
– Har du savnet å snakke med en mannlig likeperson som har vært gjennom det samme som deg?
– Jeg visste ikke at det fantes et slikt tilbud. Det kan jo være greit å høre hva andre menn har gått gjennom og dele erfaringer, for det er stort sett damer du treffer over alt. Men jeg hadde nok ikke blitt med i en Facebook-gruppe. Jeg er ikke mye på nettet, så for meg hadde det vært lettere å møtes ansikt til ansikt, forklarer Oddvar.
Du er ikke alene!
- Brystkreftforeningen har mannlige likepersoner som selv har hatt brystkreft. Send en e-post til post@brystkreftforeningen.no så videreformidler vi informasjon.
- Er du mann og har eller har hatt brystkreft eller er bærer av genfeil? Da kan du bli med i den lukkede Facebook-gruppen for menn. Du kan enten søke på Facebook etter gruppen «Menn med brystkreft/genfeil» og be om å bli medlem av gruppen, eller klikke på denne lenken: https://www.facebook.com/groups/370675883575294
Fysisk aktivitet
Oddvars beste råd til andre menn som får brystkreft, er at fysisk aktivitet hjelper mot alt, og at du bør forberede deg på det du skal igjennom.
– Ikke bare sett deg ned i en stol og vent på neste behandling. Noe aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Jeg sykler mye og har trent mye med vekter. Det hjelper på det psykiske også, understreker han.
Matlysten har gått opp og ned, og han er blitt mer fokusert på kosthold enn tidligere.
– Jeg spiser mindre sukker, og er blitt mindre ivrig i sjokoladedisken. Jeg har ikke så lyst på sjokolade lenger, da steker jeg meg heller en biff, forteller han.
– Tenker du på brystkreften nå?
– Jeg merker at jeg har hatt brystkreft på grunn av væskeansamling i brystet. Men jeg prøver å tenke positivt og se fremover og ikke ha det som hovedfokus. Og det blir lettere for hver dag, sier Oddvar, og fortsetter:
– Diagnosen har forandret måten jeg ser på livet. Jeg er mer opptatt av å få ting med meg nå. Jeg vil leve litt mer. Jeg har hoppet i strikk og fallskjerm. Jeg ønsker ikke å bare sitte hjemme og glo på TV, men prøver heller å gjøre litt mer i løpet av hverdagen.
Det betyr blant annet at Oddvar sykler mye. I sommer deltok han på Styrkeprøven Trondheim-Oslo, som er et sykkelritt på 560 kilometer og mange tusen deltakere. Det er intet mindre enn imponerende.
Kreftomsorg Rogaland
- Et kompetansesenter som tilbyr psykososial helsehjelp til kreftsyke, pårørende og etterlatte. De har et flerfaglig team med erfarne kreftsykepleiere, sosionom, sexolog, stråleterapeut og familieterapeuter og holder til i Stavanger, Bryne og Haugalandet.
- Du trenger ingen henvisning og tjenestene er gratis.
- Les mer på www.kreftomsorg.no